Искаме допълнителни гаранции от руската страна...

Искаме допълнителни гаранции от руската страна, свързани със сигурността на АЕЦ "Белене" след инцидента във японската атомна централа "Фукушима".


Това обясни по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той отговаря на въпроси на "Синята коалиция", свързани със сеизмичната безопасност при строежа на "Белене".


Министърът на икономиката обясни, че техническата комисия по проекта "Белене" е изпратила на руската страна 30 нови въпроса.

"Очакваме отговорите им, придружени с изследвания и доказателства. Не бихме си позволили компромис с безопасността и икономическата целесъобразност на проекта", коментира той.


До края на годината Министерството на икономиката ще се анализира рисковете от наводняване, пожар, взрив или технологични проблеми в централата.


За да успокои страховете на "Синята коалиция", министърът цитира данни от изследване на Геологическия институт на БАН, правено през 1998 г. Според него площадката на АЕЦ "Белене" е на стабилната сеизмична зона, в която няма земетресение с магнитуд по-голям от четвърта степен по скалата на Медведев.


В допълнение Трайков обясни, че ако въпросът с ядрената безопасност диктува корекция на цената на "Белене", ще се реши доколко е целесъобразен такъв проект.