Десетилетия след смъртта й Монро все още е сочена като поп и културна икона и ненадминат секссимвол.

Утре - 1-ви юни, светът отбелязва 85 години от рождението на холивудската легенда Мерилин Монро.

Мерилин Монро е родена на 1 юни 1926 г. в Лос Анджелис. Майка й Гладис Монро-Бейкър я нарича \"Норма\" в чест на любимата си актриса Норма Талмидж. След като прекарва голяма част от детството си в приемни семейства Монро започва кариера като модел, след което заменя попрището на манекенка с киното. Ранните й изяви на екрана са с малки роли, но това само и поправя път към голямото кино и главни роли във филмите \"Асфалтовата джунгла\" и \"Всичко за Ева\".


През 1953 година поп иконата участва в лентата \"Господата предпочитат блондинки\" , Как да се омъжиш за милионер\", а през 55-та се снима в \"Проклетите седем години\". Презмарт 1954 г. Мерилин получава наградата за \"Най-популярна актриса\". Следва участие във филма Няма по-добър бизнес от шоубизнеса. През 1955 г. Мерилин основава собствена компания - \"Мерилин Монро продъкшън\", която създава филма \"Принцът и танцьорката\", за който получава наградата BAFTA.


През 1959 г. актрисата получава \"Златен глобус\" за изпълнението си в \"Някои го предпочитат горещо\". През последните няколко години от живота си Мерилин е белязана от заболявания, лични проблеми, трудности в работата и лоша репутация. Обстоятелствата около смъртта все още са неясни. Предполага се, че тя е починала в Калифорния на 36-годишна възраст от смъртоносна доза сънотворни.


През 1999 г. Мерилин беше избрана за една от шестте най-големи звезди на всички времена от Американския филмов институт. Десетилетия след смъртта й Монро все още е сочена като поп и културна икона и ненадминат секссимвол. /БГНЕС