Израел ще построи 2000 жилища в Източен Ерусалим и на Западния бряг...

Израел ще построи 2000 жилища в Източен Ерусалим и на Западния бряг и временно ще замрази трансфера на дължими средства към Палестинската автономна власт.

 

Тези действия са реакция и санкция след приемането на палестинците за пълноправен член на ЮНЕСКО, потвърди правителствен източник. 

След среща на осемте основни министри в кабинета под председателството на премиера Бенямин Нетаняху беше наредено да се ускори строежът на 2000 жилища, от които 1650 в Източен Ерусалим, а останалите в еврейски селища на Западния бряг.

 

Нетаняху заяви, че тези райони ще останат израелска територия при всяко евентуално бъдещо споразумение с палестинците. Освен това израелското правителство реши да спре паричните преводи от приходи от данъци и такси, които Израел събира от името на Палестинската автономна власт върху стоки, които преминават през негови пристанища към пазарите на Западния бряг или ивицата Газа. Замразяването е временно.

 

\"Ускоряването на строежа на еврейски селища е равносилно на ускоряване на унищожаването на мирния процес, а замразяването на палестинските фондове е кражба на парите на палестинския народ\", заяви говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

 

В същото време Канадa последва примера на САЩ и спря финансирането на ЮНЕСКО, след като международната организация прие Палестина. Канадският принос досега се равняваше на 10 милиона долара годишно. Още около 60 милиона долара организацията загуби след спирането на американските средства.