Вояджър 1" е достигнал границата с междузвездното пространство...

 

"Вояджър 1" е достигнал границата с междузвездното пространство, се в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена, щата Калифорния. 

 

Датчиците на автоматичната станция са регистрирали рязко увеличаване на нивото на галактическите космически лъчи - високоенергийни заредени частици с междузвезден произход.

 

Според законите на физиката в някой близък ден "Вояджър 1" ще се превърне в първия, създаден от човека изкуствен обект, който ще навлезе в междузвездното пространство, но ние не знаем кога точно ще настъпи това, каза научният сътрудник на проекта Ед Стоун.

 

По думите му последните данни показват, че се намираме в нова област, където физическите условия се променят много бързо - приближаваме се към самата граница на Слънчевата система.

 

По време на 34-годишния си полет "Вояджър 1" се превърна в космическия апарат, достигнал най-отдалеченото разстояние от Земята.

 

С "Вояджър 1" и "Вояджър 2" в космоса бе изпратена т.нар. златна плоча, съдържаща записи на звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. 

 

В плочата, редом с произведения на Бах, Бетовен, Моцарт и Стравински е и българската народна песен "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска.