Благотворителна изложба събира средства за скъпа апаратура

Художници продават картините си, за да помогнат за лечението на недоносените бебета

По темата

Борбата за живот понякога започва още с първата глътка въздух. Всяка година  в "Майчин дом" близо 800 недоносени бебета водят битка за оцеляване. Сред тях е и момченце, родено в началото на шестия месец.

Без специална апаратура последствията за преждевременно родените бебета могат да бъдат много сериозни. Има риск от мозъчни увреждания или загуба на слуха.

Така наречените пулсоксиметри в АГ болницата обаче не достигат. Цената само на един от тях е 2500 лева. Ръка на най-малките пациенти подава Съюзът на българските художници, който организира благотворителна изложба.

Средствата от продадените картини ще бъдат дарени на "Майчин дом" за закупуването на необходимата апаратура. Идеята е на художничката Роза Енгибарова. Помага не за първи път и не по задължение. Приема го като лична кауза. 

Цените на всички на платната са символични. Така творците се надяват, че повече хора ще откликнат. Всеки, който иска да помогне на бебе в кувьоз по този начин, може да го направи до събота в галерията на Съюза на българските художници.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.