В кой град няма нито една шестица на изпита по БЕЛ?

6000 петокласници на внезапно външно оценяване по география. И резултати от изпитите, след 7-и клас. Голямата изненада - нито една шестица на теста по български език и литература в София.

По темата

Данните са сходни в цялата страна - добро представяне по математика и слаби резултати по български език и литература. Нула отличници по български в София. За сметка на това обаче тези по математика са цели 118. В Пловдив - максималните 100 точки по български е получил само 1 ученик. По математика отличниците са 26. Не добро представяне по български и литература и във Варна. А в Бургас отличната оценка е само една.

В цялата страна има само един седмокласник, събрал максималния брой точки за кандидатстване в гимназията. Атанас Бунтов от Пловдив.

„Много съм щастлив за успеха. Подготвях се вкъщи сам. Първо се класирах на национален кръг на Олимпиада по български и там станах първи, което по регламент ми носи 100 точки на външното оценяване по български. И след това се явих на външно оценяване по математика, както всички деца, и там също реших всички задачи и изкарах 100 точки”, разказва Атанас Бунтов.

Може да бъде приет навсякъде в страната, но вижда бъдещето си в Математическата гимназия в Пловдив.

„Решил съм, ще си остана тук в това училище, защото си познавам учителите, децата също”, добавя Атанас Бунтов.

Миналата година шестиците по български и математика бяха едва 3600 за цялата страна, а двойките - рекордните 27 000. Заради ниските резултати много седмокласници изгубиха правото си да кандидатстват в гимназия. С въвеждането на точките обаче системата се промени. Сега дори и с 0 точки от двата изпита учениците продължават в гимназия, а не повтарят.

И докато седмокласниците изчисляват дали точките ще им стигнат за избраното училище, петокласниците тепърва ще чакат резултатите си от препитването по география. То премина на двата полюса.

Целта на внезапното външно оценяване в 5-и клас е да провери доколко децата са усвоили материала. Цяла година те учиха по нова учебна програма, но със старите учебници.

Повече по темата гледайте във видеото.