Оцеляването на животните ще изисква ежедневно качване на храна и наблюдение

Агенцията по безопасност на храните започна щателна проверка и на собствените си структури заради случая с изоставените коне в Осоговската планина. При установени пропуски служители ще бъдат отстранени от работа. Междувременно полицията успя да разпита собственика на животните Петър Пищалов.

Доброволци достигнаха до бедстващите коне в Осоговската планина

Екип на NOVA се срещна със собственика на конете Петър Пищалов след разпит в полицията.

„Усмихвам се първо, защото може да се каже,че животните вече са под мой контрол, сега пак ще се кача при тях. Окей, умират някои от старост, умират някои вълците ги изяли, знаете ли какво,всяка година ми умират по един, два, три коня. Всяка година вълците ми ядат по 20-30 кончета, ама въпреки това аз пак ги увеличавам. Хората говорят за субсидии, ами не всичките ми коне са на субсидии,ако говорим за субсидии”, каза бизнесменът.

Разследват собственика на бедстващите коне и за злоупотреба с евросредства

Той каза, че не помни колко евро субсидия получава на кон. Докато собственикът беше на разпит, доброволци за пореден ден се погрижиха за конете му.

„Животните са изключително слаби, кахектични животни, недохранвани най-вероятно с месеци. В момента имат апетит да се хранят, но ще изискват ежедневно качване на храна и ежедневно наблюдение”, каза д-р Адра Христова от „Четири лапи”.

Каква ще бъде съдбата на конете, бедстващи в Осоговската планина?

От Агенцията по храните вече проверяват документацията и животинските обекти на Пищалов. Засега е ясно,че той не имал право да отглежда конете си в Осоговската планина.

„Аз нямам по документи право,ама какво ми пречи да закарам коне, които имат прекрасни условия за живот там”, каза той по въпроса.

ИЗОСТАВЕНИТЕ КОНЕ: Доброволци отново ще се опитат да им помогнат

Засега срещу Пищалов няма повдигнато обвинение. А от БАБХ са категорични, ако установят пропуски в работата не техни служители от службата в Кюстендил, те ще бъдат освободени от работа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.