Ще бъде ли наказан мъжът, изоставил животните си в Осоговската планина?

Собственикът на конете, които бяха открити гладни и премръзнали в Осоговската планина, ще бъде разследван и за злоупотреба с евросредства. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Десетки изоставени коне умират от студ и глад в Осоговската планина

За умиращите животни алармираха туристи и природозащитници. Десетки доброволци са в планината, в опит да помогнат на оцелелите коне. Те обаче все още не са стигнали до мястото, където са конете, поради изключително лошите метеорологични условия. Надеждите са, че до края на днешния ден десетките животни ще получат помощ.

Животните са собственост на Петър Пищалов от Кюстендил, който е взимал за отглеждането им по 140 евро на кон по програми. Около 30 животни са загинали в планината на височина 1800 метра, без храна и подслон. Собственикът им твърди, че не ги е виждал от края на миналата година, защото ги бил загубил. По думите му едва преди ден от социалните мрежи разбрал, че конете му умират в планината.

Собственикът на изоставените коне без разрешително да ги гледа в планината

В рамките на вчерашния ден са събрани достатъчно данни за започване на досъдебно производство за жестокост към гръбначни и причиняване на тяхната смърт”, обясни говорителят на обвинител номер едно.

Оказва се, че освен за отглеждане на конете, собственикът им е получавал и субсидии за пасища, което според прокуратурата представлява "престъпление с особено висока обществена опасност".

Ако бъде признат за виновен, фермерът може да бъде осъден на затвор за между една и три години и глоба в размер от 2000 до 5000 лева.

Междувременно в социалните мрежи се появиха снимки на мъртви животни на същия собственик в кюстендилското село Буново. Местните твърдят, че Петър Пищалов от години нехае за стоката си.

От Дирекцията за безопасност на храните са направили проверка, но не са открили нарушения.  

Въпреки това, пропуски в отглеждането на животните има. Собственкът на конете е бил длъжен да ги прибере през зимата. Освен това, не е имал разрешение да ги отглежда в Осоговската планина.

Пищалов е бил призован наразпит в полицията, но не се е явил. По информация на NOVA той се е качил високо в планината - при конете си.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.