Той е бил санкциониран за друго през 2016-а

Собственикът на изоставените коне, за които ви разказахме в „Здравей, България”, не е имал разрешително да отглежда конете в тази планина. Припомняме, че за умиращите от студ и глад в Осоговската планина животни, алармираха туристи и природозащитници. Десетки добороволци са в планината, в опит да помогнат на оцелелите коне.

Десетки изоставени коне умират от студ и глад в Осоговската планина

Животните са собственост на мъж от Кюстедил, който е взимал за отглеждането им по 140 евро на кон по програми. Около 30 животни са загинали  в планината на височина 1800 метра, без храна и подслон. Собственикът им търди, че не ги е виждал от края на миналата година, защото ги бил загубил. По думите му едва преди ден от социалните мрежи разбрал, че конете му умират в планината. Твърди, че есента ги загубил и затова не могъл да ги свали в града на топло и сухо.

50 животни са умрели от глад в зоопаркове във Венецуела

Собственикът на конете е бил санкциониран през 2016-а, причината - бройката на конете, която е заявил, е била повече от наличните при проверката.

Какво остана от зоопарка в Мосул? (ВИДЕО)

Янислав Янчев, началник отдел „Директни плащания” при Държавен фонд „Земеделие” обясни, че за 2017-а все още не са изплатени субсидии по тези направления. „Може да му се откаже въобще плащането, може плащането да бъде намалено, а може и да му се наложи да върне от началото на поемане на ангажимента средства”, добави той.

Агенцията по безопасност на храните започна проверка. Заради лошото време обаче инспекторите не стигнаха до бедстващите коне.

За какво се харчат милиони за бездомните кучета в София?

„От 1000 до 4000 лева там ще бъде вероятно санкцията, която може да му бъде наложена, ако се установят нарушенията, когато се видят на място и ги документираме и установим. На този етап не може да говорим за отнемане на животните в полза на държавата”, каза д-р Емил Гъгнев от БАБХ.

Районната прокуратура  в Кюстендил също започна проверка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.