Четирима политици се кандидатират за поста

Четирима политици се кандидатират за позицията председател на Европейския парламент в предстоящите избори в сряда, се казва в изявление на законодателния орган. Списъкът на кандидатите включва Ска Келер (Европейски свободен алианс, Германия), Сира Рего (Европейската обединена левица / Северна зелена левица, Испания), Давид-Мария Сасоли (Прогресивен алианс на социалистите и демократите, Италия) и Ян Захрадил ( Алианс на консерваторите и реформистите в Европа, Чешката република).

ЕНП не издигна кандидатура. Манфред Вебер остава водещ на групата в ЕП. 

"Готови сме да работим заедно със социалистите и да подкрепим техния кандидат. Традицията в Европейския парламент е да зачитаме баланса между силите. Подкрепяме независимостта на Европейския парламент, който представлява хората в Европа. А това означава също, че след като 2,5 години на председателското място е социалист, ще дойде ред и на ЕНП да посочи председател за следващите 2,5 години", каза Вебер.

"Европа е изправена пред предизвикателства. Според мен обаче тези предизвикателства са и възможности. От изключителна важност е да работя тясно с другите институции, като Европейската комисия и Европейския парламент", каза назначеният за председател на Европейския съвет Шарл Мишел. 

 

Станишев: Помолих да не разглеждат моята номинация за президент на ЕП

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Избирането на председател е първият акт на новосъздадения парламент. Досегашният председател Антонио Таяни ще председателства заседанието, подпомагано от осем преброители, избрани чрез жребий във вторник при откриването на сесията ”, се подчертава в изявлението.

Промените в ключови органи на ЕС се провеждат след изборите за Европейски парламент на 23-26 май.

ОФИЦИАЛНО: Обявиха номинациите за най-високите постове в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза във вторник, че е доволен от четиримата кандидати за най-високите постове в ЕС, наричайки го „идеален баланс между половете.”

"Избрахме две жени и двама мъже за четирите ключови позиции - перфектен баланс между половете. Наистина съм щастлив от това. В края на краищата Европа е жена", каза той.

Станишев не е сред кандидатите за председател на ЕП

Лидерите на ЕС преодоляха безизходицата и избраха белгийския премиер Шарл Мишел за председател на Европейския съвет, а германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен бе предложена за председател на Европейската комисия. Испанският външен министър Жозеп Борел бе избран за върховен представител за външната политика, а шефът на МВФ Кристин Лагард бе предложена да оглави Европейската централна банка.

Ако Европейския парламент потвърди предложението на европейските лидери, Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард ще бъдат първите жени, които ще ръководят тези ключови институции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.