За председател на ЕК е предложена германският министър на отбраната

След продължили три дни преговори европейските лидери се договориха за това кои политици да бъдат номинирани за най-високите постове в ЕС. Последната дума обаче има Европейският парламент, който трябва да гласува кандидатурите. За да бъдат приети те,е нужномнозинство от 376 гласа. 

Единственият вече назначен на новата си позиция е служебният премиер на Белгия Шарл Мишел (либерали). Той оглавява Европейския съвет за срок от две години и половина, с възможност за втори мандат. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Той е много голям приятел на България", коментира премиерът Бойко Борисов.

pic.twitter.com/sXKV7MT09F

— Donald Tusk (@eucopresident) July 2, 2019

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен (ЕНП) е номинирана за председател на Европейската комисия.Ако бъде избрана, тя ще е първата жена, заставала начело на Комисията и първата германка на поста от 50 години насам.

Фон дер Лейен е била избрана единодушно, само с един глас "въздържал се".

"Единият въздържал се, в съответствие с правилата на германската система, бях аз", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Предвижда се върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността да бъде испанският външен министър Жозеп Борел (социалисти), ако той бъде одобрен от новия председател на ЕК. 

Евролидерите решиха ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард да поеме председателството на Европейската централна банка (ЕЦБ) за един-единствен мандат от осем години. Финалното решение обаче европейските държавни и правителствени ръководители трябва да вземат след съгласуване с Европарламента и ЕЦБ.

За първи заместник-председатели на ЕК се предлагат неуспелите водещи кандидати за ръководител на комисията Маргрете Вестагер и Франс Тимерманс. Туск отбеляза, че при гласуването Германия се е въздържала от подкрепа за Фон дер Лайен (което се възприема като глас "против"), макар германският канцлер Ангела Меркел да е била "за" в лично качество, съобщава БТА.

По-рано Манфред Вебер обяви, че се отказва от мандата си като водещ кандидат на ЕНП за председател на ЕК. "Ще продължа да се боря за демократична Европа. За мен беше чест да изпълнявам тази задача за ЕНП и Европа“, написа той в Twitter.

"Избрахме две жени и двама мъже за водещите позиции - перфектен баланс между половете. Много съм щастлив за това. Все пак Европа е жена", коментира председателят на Европейския съвет Доналд Туск пи обявяването на номинациите. И допълни: "ЕП избира своето ръководство, нямаме думата, но се надяваме за председател в половината мандат да бъде избран представител на Централна и Източна Европа". Туск поясни, че се предвижда първата половина от мандата на председателството на ЕП да бъде за социалистите, а втората - за Европейската народна партия.

„Доволен съм, че се постигна компромис, животът продължава”, коментира българският премиер Бойко Борисов.

Той бе категоричен, че евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП ще подкрепят Сергей Станишев, ако той бъде номиниран за председател на Европейския парламент. 

„Защото, когато беше предизборната кампания, аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно колегите дойдоха да ме питат и казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, поясни Борисов.

Официалните номинации за председател на ЕП трябва да бъдат обявени до около 23 ч. българско време във вторник.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.