В него има отделни глави за всяка държава

Европейската комисия представи годишния доклад за върховенството на закона в Евросъюза. Докладът съдържа отделни глави за всяка държава.

Притеснения все още създава съставът на Висшия съдебен съвет. Според текста звеното, отговорно за дисциплинарни производства, е в „риск от политическо влияние”. Липсват и присъди за корупция по високите етажи на властта. Отбелязва се обаче напредъкът и стъпките, предприети от България за съдебни реформи - включително механизъм за контрол на главния прокурор.

Миналата година Брюксел размаха пръст срещу България по шест основни теми. Сред тях - Планът за възстановяване и ангажиментите, които сме поели, промените в съдебната система, отчетността на главния прокурор и неговите заместници, както и корупцията по високите етажи на властта.

Ето и основните точки в черновата на доклада, публикувана от „Политико”, които се отнасят за България:

- Съставът на Висшия съдебен съвет остава притеснителен.

- Остава рискът от политическо влияние върху Инспектората на Висшия съдебен съвет, отговорен за повдигане на дисциплинарни производства.

- Предприети са стъпки за законодателство за дигитализация на правосъдието.

- Нови закони са приети за съдебно посредничество и правна помощ, за да се подпомогне достъпът до правосъдието.

- Спрямо ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, парламентът е приел закон, който създава механизъм за ефективно търсене на отговорност на главния прокурор и заместниците му, както и осигуряването на съдебен контрол върху прокурорски решения да не се започва разследване.

- Институционалното преструктуриране на Антикорупционната комисия се разглежда като част от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост - темата се разглежда в парламента.

- Все още липсват достатъчно присъди за корупция по високите етажи.

- Механизъм за гарантиране на почтеност при функциите на най-високо ниво.

- България е започнала процес по премахване на българското гражданство, получено чрез системата за гражданство за инвеститори (вече премахнато), заради неспазването на националната законодателна рамка от страна на инвеститори.

- Продължават разговорите за по-ефективно изпълнение на ангажиментите за прозрачност на медийната собственост.

- Създадена е експертна група за разглеждане на проблема с липсата на ясна рамка, която да подсигури прозрачност в разпределението на държавни средства за реклама, тъй като това остава сериозно притеснение в България.

- Остават притесненията в законотворческия процес във връзка с въвеждането в практика на нови процесуални правила.

- Забавяне в назначаването на различни независими органи - предизвикателство в няколко държави-членки, включително България, Испания и Австрия.

- Съветът за развитие на гражданското общество започна да функционира и работи чрез механизъм за национално финансиране за сектора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.