В селото паднаха над 330 литра дъжд на квадратен метър

Доброволци през целия ден помагаха на полицията и пожарната да се справят с разчистването на щетите. С един от доброволните екипи в пострадалото село Кости бе и репортерът на NOVA Мартин Георгиев.  В населеното място с около стотина жители паднаха рекордните над 300 литра на квадратен метър. Причината да няма много щети в селото, а само частично наводнени къщи, е, че то се намира на високо и придошлите води са слезли по билото на Странджа към Царево. В населеното място няма жертви, няма и пострадали. Мостово съоръжение, водещо към селото обаче е пред разпадане и има опасност Кости да бъде напълно откъснато от света след затварянето му.

Центърът на странджанското село Кости е целият в кал минути след като спира проливният дъжд. Вече втори ден продължава отводняването на къщите в селото.Доброволци цял ден помагат на местните хора- предимно възрастни и самотно живеещи. Като 82-годишният Иван от Кости.

СЛЕД КАТО ВОДАТА СЕ ОТДРЪПНА: Какво остана след водната стихия в "Арапя"

„Тук сме, за да помогнем на всички местни жители. Имаме приятели, възрастни хора”, твърди един от доброволците.  „Сами виждате  - лошо бедствие и последици. Чакаме и пътищата да се оправят”, посочи друг.

„Тия момчета направиха хубава работа. Аз ще се дооправям сега”, благодарен е за помощта 82-годишният Иван.

Все още, в страх след бедствието връхлетяло малкото село Кости, е и 77-годишната Димитрина.”Водата дойде до оградата и сама се оправях и носих на горният етаж да спасявам покъщнина. Нищо не спасих. Цяла нощ стоях сама без ток. Тези момчета ми свършиха много работа. Изчистиха целия двор. Ако не бяха те – с месеци нямаше да се оправя. Много ви благодаря”, казва жената.

Кола с деца пропадна в дупката на моста между Царево и „Нестинарка” (ВИДЕО)

След като спешно бяха разчистени дворовете на хората, в странджанското село излязоха и други проблеми. В село Кости местните имат нужда от тежка техника. В късният следобед тя беше там, за да се почистят наносите по улиците.

„Първо дерето да бъде отпушено, защото е затлачено и при ново бедствие – още по-зле ще стане. Очакваме помощи от брашно, вода и други хранителни продукти”, каза Антон Ангелов, кмет на Кости.

В село Кости не за първи път падат толкова проливни дъждове. Местните помнят бедствие в почти същите размери преди 17 години.

ВСИЧКО ЗА НАВОДНЕНИЯТА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК