Навършват се 115 години от обявяването ѝ през 1908 г.

Отбелязваме 115 години от Независимостта на България. Празникът във Велико Търново започна с тържествена света литургия в храма светиня "Св. 40 мъченици". Именно в тази църква на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита манифеста на независимостта.

115 години независима България!

По традиция след края на службата великотърновският митрополит Григорий извърши водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

Актьорът Милен Иванов влезе в ролята на българския княз, а Иван Митев изигра Александър Малинов. Самият Малинов е бил млад бесарабски българин, пет пъти избиран за министър-председател.

"При нас по-лесното е, че пресъздаваме, а при тези хора тогава, при тях с е случило всичко наистина. Винаги са съм се питал, какво им е било, защото тогава са разместени граници, промяна на статуквото, доста предизвикателно", посочва актьорът Милен Иванов.

По думите на Иван Църов, директор на Регионалния исторически музей, българите трябва да се гордеят с историята си.

След църковния ритуал, празникът се пренесе в двореца на царете, на крепостта Царевец, където беше издигнато националното знаме.

"Историята помни и предава на поколенията само онези, които са съградили или разрушили. И точно в такива дни си припомняме примера на онези, които градят. Честит празник, българи. Честит празник, великотърновци. Нека България да пребъде", заяви в словото си Даниел Панов, кмет на Велико Търново.

Почит към Деня на Независимостта беше отдадена на паметника-пирамида. Поднесени бяха венци и цветя. А в центъра на Велико Търново военни оркестри от България и Белгия изнесоха своето шоу.

Денят на Независимостта се отбелязва едва от четвърт век, по предложение на историци от Велико Търново. С всяка изминала година обединява все повече българи.

Повече гледайте във видеата.