Потребителите продължават да ограничават разходите си

Свиването на бизнес активността в еврозоната се е забавило през ноември. Нагласите остават песимистични и предполагат, че икономиката на валутната зона ще се свие отново през настоящото тримесечие, тъй като потребителите продължават да ограничават разходите си, съобщава Ройтерс.

Окончателният съставен индекс на мениджърите по доставките PMI на Hamburg Commercial Bank - HCOB, съставен от S&P Global, намаля до нов тригодишен минимум от 47,1 пункта през ноември в сравнение с отчетените през октомври 46,5 пункта. Показателят остава под границата от 50 пункта, разделяща растежа на активността от свиването.

Проучване на Ройтерс прогнозира по-скромно покачване на PMI индекса - до 46,9 пункта през ноември. През изминалото тримесечие икономиката на еврозоната спадна с 0,1 на сто на годишна основа.

България се готви за еврозоната с нов закон за БНБ

„Икономиката на еврозоната е заседнала в калта. Имайки предвид данните за PMI индекса за ноември в нашия модел за текуща прогноза, има потенциал за второ поредно тримесечие, в което брутният вътрешен продукт ще се свие”, каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

Активността в сектора на услугите в еврозоната расте, като съответният индекс се повиши от 47,8 пункта през октомври до 48,2 пункта през ноември - малко над средния резултат от анкетата на Ройтерс – 48,1 пункта. Търсенето на услуги индикира понижение на активността за пети пореден месец, макар и с по-бавни темпове в сравнение с октомври.

Активността в промишления сектор, която се движи низходящо от юли 2022 г. насам, и през ноември остава под отчитането от 50, което разделя растежа от свиването. Съответният PMI индекс обаче се повиши от 43,1 пункта до 43,8 пункта, надминавайки очакванията. Подиндексът, измерващ произведената промишлена продукция, се повиши до шестмесечен връх от 44,3 пункта през ноември.

Заради спад при търсенето на индустриални стоки покупките на суровини също намаляха, а част от дейността беше свързана с изпълнение на натрупани поръчки. Индексът на натрупаните поръчки достигна 40,1 пункта спрямо 38,4 пункта през октомври, но отбеляза 18-и пореден месец под равнището от 50 пункта.