Славата му на кадемлия тръгва от сериала „Дървото на живота“

Градската легенда разказва, че Евтим Милошев никога не дава благословията си за тв сериал, ако в него не е предвидена роля за Васил Банов, защото актьорът носи късмет на всяка продукция, в която участва.

Славата му на кадемлия тръгва от „Дървото на живота“, където образът му се развива отлично, макар да не е от централните в могъщата фамилия на Вълчеви, но и преди, и след това Банов не може да се оплаче от липсата на интересни задачи на малкия екран: Радул Чеканов от „Столичани в повече“, бай Юнал от „Седем часа разлика“, проф. Камбуров в „Откраднат живот“, а сега прокурорът Чанов в „Дяволското гърло“ и бащата на главния герой в „Господин X и морето“.

„Значи аз не съм потребен като актьор, а като талисман?!“, обича да се шегува той, но знае, че не е вярно. Колегите му, които се покриват с представите на зрителя за истински мъжкар типаж, който Васил Банов достойно олицетворява, днес не са много, или както казва един от тях: и в киното, и в театъра има сериозен дефицит на пичове.

Обяснението на самия Банов обаче е по-различно: „Имам самочувствие на почтен човек, но нямам творческо самочувствие, в тази сфера отношението ми към мен самия е доста „пестеливо“. И тъй като нямам болно его, а реално виждане за себе си и света, който ме заобикаля, аз полагам усилия – да поработя по сценария, по текста, а не да залагам на „големия талант“.

Под светлината на прожекторите Васил Банов изглежда строг и суров тип. „Ако не е подлец по душа, човек полека лека заприличва на мечтите за себе си. Може би така да е било и с мен. А може и това, че изглеждам строг, да е някаква защитна реакция – иначе аз си плача като всички нормални хора, особено с напредването на годините. Неизменната усмивка на някои навярно също е защита. Защото нормалното човешко състояние е с върхове и спадове като графиката на сърцето, не може да е права линия“, разсъждава актьорът.

Що се отнася до героите му, те също не са копия под индиго…

Още 8 седмици всеки четвъртък феновете на сериала „Дяволското гърло“ ще продължат да очакват как ще се прояви неговият властен прокурор Димитър Чанов. „Групата на полицаите и бандитите, естествено, е имала повече рискови изпълнения в снимачния процес, докато ходовете на Чанов са по-кабинетни, но към края на поредицата и на него ще му се наложи да влезе в зловещата пещера“, издава актьорът.

Предстои и епизод, в който ще трябва не на шега да шамароса „тия грамадни мъже“ синовете си – сиреч Владо Карамазов и Христо Петков. „Беше особен момент, защото съм значително по-дребен от тях", усмихва се екранният им баща. Напрежението между героите е единствено на екрана, иначе екипът е сплотен и Банов даже два пъти е правил от своята страхотна баница за колегите си. Очевидно е вече, че Димитър Чанов има амбиции за политическа кариера – нещо, което не блазни самия Банов, макар в зората на демокрацията да е получавал подобни предложения от родния си град Карлово. Отказвал е и не би се съгласил и сега.

Не само в сериала, а и в живота Васил Банов е баща на двама синове – Боил и Деян. Но за разлика от Чанов има и дъщеря, Кръстина. Не се смята за добър родител, тъй като заради работата си често е отсъствал. „Никога не сме имали разправии, но не съм успявал да се държа така, както ми се е искало. Какво да се прави – така се е държал и дядо ми, така се е държал и баща ми. Възпитани сме без глезотии –  няма прегръдки, няма целувки, но има между нас някаква здрава любов, която си седи надълбоко и ще ни сближи повече, когато се наложи“, разказва любимецът от екрана.

Повече за любовта в семейството, за богатата професионална кариера и всичко за предстоящите филмови проекти на Васил Банов четете в материала на Ирина Гигова на странците на вестник „Монитор“.