Едно от чилийските земетресения през 2010 г. също е било съпровождано от магнитна буря...

Възможно е да има връзка между повишената слънчева активност в последните седмици и земетресението в Япония. Това твърдят от Института по геоекология към Руската академия на науките.

Според Александър Жигалин, завеждащ лабораторията за сеизмичен мониторинг на института, съвпадението между силно изригване на Слънцето през нощта на 10-ти март и труса с магнитуд 9 няколко часа по-късно може и да не е случайно.

Руският учен посочва, че едно от чилийските земетресения през 2010-та година също е било съпровождано от магнитна буря.

Жигалин коментира, че подобни бури могат да станат пусков механизъм на процесите, протичащи в земната кора. След щателни изследвания, експертите от Руската академия на науките стигат до извода, че корелационната зависимост между магнитните бури и земетресенията е 50%.

Последователността изригване на Слънцето, силна магнитна буря и земетресение не бива да се подценява, отбелязват учените. В тази връзка изследователи коментират, че Слънцето постепенно излиза от рекордно продължителния спокоен период. През март и април се очаква засилена слънчева активност, което неминуемо ще доведе до нови магнитни бури.