Мъжът вече подреди изложбата си в авиобаза "Граф Игнатиево"...

"Здравей, България" сбъдна една човешка мечта.

Точно преди седмица ви разказахме как един 62-годишен грък се пресели да живее в пловдивско село, за да посвети остатъка от живота си на любимото си хоби - конструирането на самолети.

Неговата голяма мечтата бе да покаже творчеството си в някои от авиобазите у нас. Минути след като излъчихме репортажа Министерството на отбраната реагира светкавично и предложи на мъжа да изложи колекцията му в авиобаза "Граф Игнативо".

Няма по-голямо щастие от това, когато мечтите ти се сбъдват, казва 62-годишният Василис Спиридакис, който все още не може да повярва, че неговата колекция е изложена вече в авиобаза "Граф Игнатиево" и то, когато военното летище отбелязва 60-години от създаването си.

 62-годишният гръцки пенсионер притежава най-голямата колекция на Балканите от военни изтребители, танкове, пилоти и войници.

Макетите му са копие на истинските самолети от Първата и Втората световна война. В колекцията си има над 450, но едва малка част от тях е успял да пренесе от Атина в къщата си в пловдивското село Царимир.

Разказва, че хобито му е доста скъпо и отнема много време, защото всичко се изработва на ръка. 

Страстта му към изтребителите се родила преди 40 години, когато служил в гръцката армия като военен механик.

Колекцията на Василис е подредена в три витрини, които се намират в стая на първия етаж на  Координационния  център, от където се командват полетите в авиобаза "Граф Игнатиево".

Странното е, че Василис никога досега не се е качвал в самолет. Затова началникът на Военновъздушните сили вече му обеща да го повози в един от българските изтребители при следващите тренировъчни полети.