Възможно е да се стигне до продължителна военна операция в Либия, както в миналото в Ирак, според директора на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения...

Може да се стигне до продължителна военна операция в Либия, както в миналото в Ирак, според Симеон Николов, директор на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

Tой коментира, че когато се подготвят такива мащабни операции, би трябвало да има предварителен анализ - каква цел се преследва, колко ще струва и най-големият въпрос - какво ще се прави след това.
 
Това общество въобще не е узряло, за да изгради демократична държава, защото то е разделено на племенен принцип, племенни интереси, племенна лоялност. Няма Конституция, няма политически партии в държавата, какво правим след като се отстрани Кадафи? Няма личност, която да бъде поставена на негово място. Кадафи очевидно е скрил голяма част от бойната техника в пустинята, дари и при негово отстраняване, няма гаранция, че страната ще бъде омиротворена, каза той.

По думите му – военната операция в Либия е била очаквана, известна е вече оценката, че е изключително закъсняла и така се поставя под риск и положителният й край.

Първият политически риск, на който ние като международна общност приехме – хората, които са в Либия, да изградят в себе си чувството, че заменят вътрешния диктатор и опекун с външен. Втората политическа заплаха, към която вървим усилено, това са многото цивилни жертви и разногласията, които ще възникнат на тази база. Жертви са неизбежни, ако започне изграждането на такава въздушна зона, защото без въоръжени сили това не става. Третият риск е, че с една такава операция ние легитимирахме заплахите на Муамар Кадафи, който казва, че Западът иска да сложи ръка на петролните залежи и затова ще нападне Либия. След като ние го направихме, естествено хората видяха потвърждение в неговите думи, каза Симеон Николов.

Оттук нататък след една продължителна война са възможни два варианта – опозицията да се укрепи в Бенгази и да поиска отделяне в една автономна нова република, която вероятно да обещае да се развива по демократичен начин и друга част от Либия, която ще остане под влиянието на привържениците на Кадафи, дори той да бъде отстранен.