Тримата лидери на основните сили в коалицията срещу Кадафи обявиха, че са постигнали договорка как да се използва командната структура на НАТО за подкрепа на операцията за налагане на зона, забранена за полети над Либия и спиране на насилието срещу цивилното население...

Тримата лидери на основните сили в коалицията срещу Кадафи обявиха, че са постигнали договорка как да се използва командната структура на НАТО за подкрепа на операцията за налагане на зона, забранена за полети над Либия и спиране на насилието срещу цивилното население.

 

Споразумението е било постигнато в телефонен разговор между американския и френския президенти Барак Обама и Никола Саркози и британския премиер Дейвид Камерън. 

 

Подробности за това как всъщност Алианса ще се включи в бойните действия не бяха дадени. Новината за договорка за ролята на НАТО дойде на фона на липсата на консенсус на спешната среща на пакта в Брюксел. Разногласията обаче постепенно биват изглаждани, правят се отстъпки и НАТО ще се включи в операцията най-малкото, за да гарантира спазването на оръжейното ембарго, наложено на Либия.

 

Но дали ще оглави офанзивата, както искат американците, е въпрос с неясен отговор. Засега Турция продължава да стои на пътя за цялостното преминаване на операцията под егидата на НАТО.  Арабската лига също изрази сериозни резерви. В същото време Румъния реши да участва в контролирането на оръжейното ембарго срещу Либия в рамките на мисия на НАТО, като изпрати в Средиземно море една фрегата с над 200 военнослужещи. Върховният съвет за национална отбрана реши Румъния да помогне с фрегатата "Крал Фердинанд", заяви по телевизията президентът Траян Бъсеску.