Нивото на радиация в проби от питейна вода в Токио надвишава безопасните за деца норми, съобщават градските власти...

Нивото на радиация в проби от питейна вода в Токио надвишава безопасните за деца норми, съобщават градските власти. Страната започва да налага все по-строги рестрикции върху хранителни продукти от райони, засегнати от радиация заради аварията в АЕЦ "Фукушима".

 

Премиерът Наото Кан призова гражданите да спрат да ядат листни зеленчуци от района на централата, след като властите откриха повишено ниво на радиация в 11 вида зеленчуци в префектурите "Фукушима" и Ибараки.  

 

Здравното министерство обяви, че сред заразените зеленчуци са броколи, спанак, зеле и карфиол. В Ибараки радиоактивен йод е бил открит в магданоз и сурово мляко, поради което правителството е наредило да се спрат доставките на тези продукти от префектурата. Властите призоваха страните, които внасят хранителни продукти от Япония, да действат разумно, когато обмислят ограничения върху вноса на храни от районите около АЕЦ "Фукушима", където положението продължава да е критично, въпреки напредъка в овладяване на аварията.

 

Съединените щати вече обявиха, че спират вноса на мляко и пресни плодове и зеленчуци от 4 префектури близо до пострадалата от земетресението атомна електроцентрала.

 

Франция пък поиска от Европейската комисия да наложи систематичен контрол над вноса на пресни хранителни продукти от Япония на границите на Европейския съюз. Междувременно бяха обявени последните данни за загиналите при бедствието в Япония – според полицията към момента става въпрос за над 9300 души. Около 13 800 все още се водят за безследно изчезнали.