Малки бензиностанции ще бъдат принудени да спрат работа, ако не бъде спазен ангажимента да не се променят и цените на едро...

Замразяването на цените на горивата може да доведе до шоково поскъпване след изтичането на едномесечния срок, за който се налага мораториума. Това обясни пред "Календар" изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова.


Тя не изключи и възможността малки бензиностанции да бъдат принудени да спрат да работят, ако не бъде спазен ангажимента да не се променят и цените на едро.   


"Налагането на мораториум, особено когато става въпрос за цени, никога не е имало добър ефект за държавата, гражданите и фирмите. Единственият начин цените на горивата да бъдат по-гъвкави е да има конкуренция на пазара", обяснява експертът.


Днес стана ясно, че основният доставчик на горива у нас е поел ангажимент да не се променят и цените на едро. Ако обещанието не бъде спазено, е твърде вероятно някои бензиностанции да спрат да работят.


Като мярка с положителен ефект от Института за пазарна икономика определят възможността вносителите и търговците на горива да заделят по-малък резерв.