Срещата е посветена и на стабилността на еврото, която е застрашена от финансовите проблеми на някои страни в Еврозоната...

Военната операция в Либия ще бъде в центъра на днешната среща в Брюксел на държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз.  Срещата е посветена и на стабилността на еврото, която е застрашена от финансовите проблеми на някои страни в Еврозоната. Една от тях е Португалия. Снощи министър-председателят на страната Жозе Сократиш подаде оставка.

 

Ситуацията в Либия е обект на сериозни дискусии на  Европейския съвет. Докато Франция и Великобритания са сред основните участници в коалицията срещу Кадафи, то Германия е извън нея. И Полша е сред страните от Евросъюза, които изразяват съмнения в необходимостта от ракетнобомбени удари в Либия,   отбелязват коментатори.

 

Срещата в Брюксел се провежда на фона на политическата криза в Португалия.  Премиерът на страната Жозе Сократиш подаде оставка, защото парламентът не прие неговия план за ограничаване на държавните разходи.

 

Според анализатори, подобно на Гърция и Ирландия, и Португалия се нуждае от финансова помощ, за да покрие своите задължения. Финансовата криза в някои страни от Еврозоната оказва сериозен натиск върху единната европейска валута - еврото.