Редица страни от целия свят, сред които Русия, Австралия и САЩ, въведоха забрана за внос на храни от Япония поради опасения за радиационно замърсяване...

 

Японските власти обявиха, че питейната вода в Токио вече е годна за пиене. В същото време двама от работниците, които работят по обезопасяването на реакторите на централата, са приети в болница след излагане на високи нива на радиация.


Редица страни от целия свят, сред които Русия, Австралия и САЩ, въведоха забрана за внос на храни от Япония поради опасения за радиационно замърсяване.


Усилията за охлаждане на трети реактор на АЕЦ "Фукушима-1" бяха подновени, след като по-рано служителите прекъснаха работа заради черен дим, който се издигна над съоръжението.


Състоянието на този реактор е най-тревожно, защото той беше най-сериозно повреден от цунамито на 11 март и от експлозията в сградата, където се намира. Тя беше предизвикана от натрупване на голямо количество водород.


Пожарникари обливат реактора с вода, за да охладят горивото и да предотвратят верижна реакция. Техниците инсталират помпа, с която да захранят с вода и охладят трети реактор.


Повишени равнища на радиация, опасни за бебетата, са отчетени в пречиствателни станции в район близо до Токио. Там са измерени 120 бекерела радиоактивен йод.