Все повече са въпросителните около реалните цели на операцията...

 

Докато съюзниците продължават да нанасят ракетно-бомбени удари в Либия, все повече са въпросителните около реалните цели на операцията.


Дали те ще се ограничат с налагането на зона забранена за полети над Либия на авиацията на режима на Кадафи или ще продължат до неговото падане от власт?


Официално военната операция се провежда в изпълнение на резолюцията на Съвета за Сигурност на ООН, която постановява - над Либия да бъде въведена зона, забранена за полети на авиацията на режима на Кадафи.


Високопоставен британски военен заяви вчера, че военновъздушните сили на режима са унищожени и самолетите на коалицията осъществяват необезпокоявани полети във въздушното пространство на Джамахирията.


Ракетно-бомбенте удари обаче продължават с обяснението, че те се осъществят, за да бъде защитено цивилното население в Либия.

Високопоставени западни политици обявиха, че целта на бойната операция не е свалянето на Кадафи от власт, но очевидно това е ефектът, който се търси. Това коментират политически анализатори.


Те отбелязват, че коалиционните сили на практика оказват военна подкрепа на бунтовниците срещу режима в Триполи. САЩ и техните съюзници са предприели ожесточени въздушни удари срещу либийските сухопътни сили, танкове и артилерия, с което са започнали втората фаза на военната кампания. Това се отбелязва в статия на американския вестник "Ню Йорк таймс".