В лаборатория се изследват бобени кълнове от германска ферма, за които се допуска, че са свързани с разпространяването на заразата...

Земеделските министри на страните от Европейския съюз обсъждат днес в Люксембург кризата около бактериалната зараза в Германия и редица други страни.

 

На срещата се дискутира и евентуалното отпускане на компенсации за Испания, чиито селскостопански производители претърпяха загуби от спирането на износа на зеленчуци и плодове.

 

Учените в Германия все още не могат да установят източникът на заразата със силно токсичния щам на бактерията \"ешерихия коли\"\". В разследването се включиха и експерти от Европейския съюз.

 

В лаборатория се изследват бобени кълнове от германска ферма, за които се допуска, че са свързани с разпространяването на заразата. По-рано властите в Германия признаха, че тя не е причинена от краставици от Испания, както първоначално обявиха. 

Тя вече вероятно се разпространява и извън Европа. Жител на провинция Онтарио в Канада се е разболял от инфекция с \"ешерихия коли\" със симптоми, подобни на проявяващите се при болните в Германия и други страни.

 

Местните здравни власти съобщиха, че мъжът е бил в германия през пролетта и там е консумирал салати. Първоначалните изследвания са показали у него наличие на токсини, подобни на тези в Европа.