Старата федерация ще бъде изключена от БОК, а новата става член на нейно място

Бившият председател на Българската федерация по спортна стрелба даде пресконференция, на която атакува предстоящото изключване на организацията от структурата на Българския олимпийски комитет.

Камен Шишманов направи ретроспекция на събитията, довели до отнемане лиценза на федерацията, като обясни, че той и екипът му неведнъж са искали среща с министър Свилен Нейков, която така и не се е състояла. Шишманов говори за:

"Имаше безпрецедентна, пак повтарям, намеса на държавата в работата на неправителствените организации."

Шишманов обвини бившият спортен министър в политическа репресия. Мария Гроздева, която присъства на пресконференцията коментира всичко чуто с думите.

"Фактът е факт, той дължи пари, той е подсъдим, срещу него се водят дела. Ние сме една нова федерация, която искаме да направим нещо напълно различно от това, което той направи с тази, която я имаше досега."

Двукратната олимпийска шампионка разкри, че за времето на своето управление бившият председател на федерацията е покровителствал определени клубове.

"Искам и друго да уточня, че в "Тракия" Пловдив е пълно с нови оръжия, с нови екипировки, става въпрос за такива, които са от 2000 евро нагоре. Защо в ЦСКА и "Левски" мизерстват? Това е недопустимо... Не може с пари на федерацията той да си е натрупал такъв голям актив."

Мария Гроздева очаква новоучреденият от нея и съмишлениците й Български стрелкови съюз
(БСС) да бъде приет като член на националния ни олимпийския комитет тази сряда, след което ще бъдат направени постъпки и за членство в международната федерация. Този ход ще даде шанс на новата федерация да бъде легитимен представител на България и в международните състезания.