Тя стана първият отхвърлен кандидат в резултат на неубедително представяне на препитването

Бившата министър-председателка на Словения Аленка Братушек беше отхвърлена днес с голямо мнозинство от Европейския парламент като член на бъдещата Европейска комисия, предадоха БТА и Франс прес.
 
Братушек, която беше предложена за заместник-председател на комисията Юнкер и еврокомисар за енергетиката, стана първият отхвърлен кандидат в резултат на неубедително представяне на препитването и на политически пазарлъци между десницата и европейските социалисти, отбелязва агенцията. Либералната номинация бе отхвърлена с гласовете на 112 срещу 13 евродепутати и двама въздържали се.
 

Припомняме ви, че Кристалина Георгиева бе одобрена от евродепутатите за комисар по бюджета и човешките ресурси. Решението е взето от трите комисии, които я изслушаха - по бюджет, бюджетен контрол и правни въпроси. За единодушната й положителна оценка съобщи говорителят на ЕНП в бюджетната комисия Жозе Мануел Фернандес, съобщава БНР.

 

Повече от три часа Кристалина Георгиева отговаря пред евродепутатите как смята да работи като комисар по бюджета и човешките ресурси. Изслушването й премина под формата на сериозен диалог за ефективното управление на европейския бюджет, за контрола на разходите и за вариантите за осигуряване на допълнителни приходи.