Цените на електроенергия в Единния валутен съюз спаднаха със значителните 8,9% през декември

Потребителските цени в еврозоната са намалели с рекордните 0,6% през януари, потвърждавайки тенденцията за задържане на инфлацията в зоната, съобщава статистическата агенция на ЕС "Евростат", цитирана от БГНЕС.

 

Спадащите цени на петрола в международен мащаб са сред основните причини за понижаването на цените в еврозоната. Нейната икономика вече имаше проблеми заради бавния растеж и високата безработица.

 

"Спадащите цени днес, както и притеснителните предупреждения за това накъде отиват те в бъдеще, доказват без съмнение, че е крайно време да се действа", коментира икономистът Ричард Баруел от "Роял банк ъв Скотланд" пред "Блумбърг".

 

Миналата седмица Европейската централна банка започна работа по програма, която трябва да облекчи дефлацията в еврозоната чрез закупуването на 1,4 трлн. евро в облигации.

 

Цените на електроенергия в Единния валутен съюз, който тази година вече включва и Литва, също спаднаха със значителните 8,9% в декември. Според данните на "Евростат" безработицата също се е понижила с 11,4% през декември, което е най-ниското ѝ ниво от август 2012 г.