За детските градини е осигурено алтернативно отопление

Училищата в шест столични квартала обявиха дървена ваканция заради аварията с парното.

По темата

До края на седмицата врати затварят училищата във всички части на „Младост”, в "Студентски град", „Дървеница”, „Мусагеница”, „Витоша” и частта от квартал „Малинова долина” между "Студентски град" и „Витоша”.

В останалите квартали на София, където топлоподаването не стига за нужните 18 градуса, часовете ще бъдат намалени.

Същевременно има училища, където температурите са ниски, но не е обявена дървена ваканция.

Такъв е случаят с 31-во училище в „Слатина”, където парно също няма. Температурата в класните стаи е 15-16 градуса. В коридорите пък е 13,9 градуса.

„Има някакво подобие на парно. Радиаторите са хладки, не могат да покачат градусите”, заяви директорът на училището Надежда Николчева. По думите ѝ тя няма правомощия да спре учебния процес, а само да намали часовете. 

Детските градини в засегнатите квартали работят, тъй като за тях е осигурено алтернативно отопление.

Според Елизабет Павлова, говорител на „Топлофикация София” парно все още няма в  „Младост”„Студентски град”, „Витоша”, „Дървеница”, „Мусагеница” и малка част от квартал „Малинова долина”.

„В тези квартали отоплението е спряно заради поправката на магистрален топлопровод. Тази сутрин е приключила подмяната на авариралата част на магистралния топлопровод и съответно са направени заварките на новата част на тръбата. Тази сутрин екип ще провери сигурността на заварките. Следва поетапно и постепенно запълване на мрежата. Това не означава, че парното ще бъде пуснато на минутата. Ако заварките са надеждни и всичко е наред и започне пълненето на мрежата, ще направим всичко необходимо да изпълним 48-часовия срок”, обясни Павлова.

Очаква се до петък вечерта да има парно в засегнатите райони.