Това заяви за NOVA директорът на „Вътрешна сигурност” Стефчо Банков

Мащабна среднощна акция и арести в КАТ- Велико Търново. Както NOVA първа съобщи, в четвъртък вечерта за 24 часа бе задържан Пламен Демирев, дългогодишен служител на „Пътна полиция”. Поводът e злоупотреба със служебно положение и двойна регистрация на камиони. Превозвач от великотърновско е искал да регистрира 15 тира с 15 ремаркета, закупени от Белгия. Първоначално е докарал четири, които са получили номера и документи.

„След което, от въпросните четири автомобила регистрационните табели са свалени, поставени са други регистрационни табели, които са транзитни и два от автомобилите отиват отново в КАТ да бъдат регистрирани. На въпросните два автомобила, отново се поставят регистрационни табели”, обясни Димитър Машов,  директор на ОД МВР – В. Търново.

Подготвени за престъплението полицаи спират камионите и прекъсват схемата по фиктивните регистрации на превозните средства - фантоми.

„Тяхната обща стойност е над 2 млн. лева без ДДС. Ако се регистрират по този начин се избягва плащането на ДДС по сделката”, каза окръжният прокурор Христо Христов.

Акцията е инициирана от Областна дирекция на МВР - Велико Търново, по техен сигнал, заедно с дирекция "Вътрешна сигурност". 

Акция и арести в „Пътна полиция” - Велико Търново

„Има един полицейски служител на ръководен пост в КАТ, който е задържан със заповед за 24 часа. Предстоят множество оперативно-издирвателни мероприятия. Очакват се и други лица, които са съпричастни към схемата, включително и полицейски служители, да бъдат задържани. За регистрация на камиони, които можем да наречем фантоми. Това е основната схема. Фирма в България осъществява регистрацията”, каза още обясни в специално интервю за NOVA директорът на „Вътрешна сигурност” към КАТ Стефчо Банков.

По информация на NOVA фирмата се намира във великотърновското село Поликраище. Опитахме се да се свържем със собственика по телефона и на място, но той отказа да говори пред камерата ни. Към собственикът на фирмата все още няма обвинение. Няма обвинение и към арестувания инспектор в звено регистрации. Разследват се обаче и негови колеги. 

Регистратурите и гишетата в КАТ – Велико Търново работят нормално. Разследването продължава, като се проверяват всички регистрации на камиони в КАТ Велико Търново за пет години назад.

Това не е първият случай на регистрирани у нас камиони, които обаче никога не са се движили в България. На 23 октомври миналата година, в камион в Есекс, Англия, бяха открити 39 тела на нелегални мигранти от Китай. Тирът беше с регистрация от Варна и се оказа собственост на ирландска гражданка. По официални данни, той никога не е извършвал транспортна дейност в страната ни.

Две седмици по-късно хладилен камион с 41 души в него беше задържан от гръцката полиция. Повечето от нелегалните мигранти бяха от Афганистан. Камионът отново беше с българска регистрация и по данни на местните власти е влязъл в страната от съседна Турция. В края на ноември миналата година, камион с българска регистрация се обърна край Куманово в Северна Македония. В него е имало 25 бежанци, които бяха транспортирани в местна болница.