Потвърдените заразени са 2,9 милиона

В Европа продължава тенденцията за спад на смъртните случаи и все повече страни облекчават предпазливо ограниченията.

След 6 седмици на карантина испанските власти позволиха от днес на децата да излизат от вкъщи. Да подишат свеж въздух, да се разходят или поиграят могат тези под 14 години. Условието е да са придружавани от възрастен, най-много за час и в радиус от един километър от дома.

А испанският премиер даде още един лъч на надежда. „Бих искал да обявя, че, ако развитието на пандемията продължи в положителна посока, както досега, от 2 май ще бъде разрешено да се излиза навън за индивидуална физическа активност и разходки с хората, с които живеем. Винаги при условията, определени от здравните власти“, каза Педро Санчес.

СЗО спря предложението за здравен паспорт, в Европа облекчават мерките

В Италия премиерът също зарадва съгражданите си. От 4 май започва смекчаване на ограничителните мерки, обяви Джузепе Конте в интервю за „Ла Република“. Предстои отваряне на голяма част от бизнеса - от производството до строителството. Ресторантите и баровете обаче ще трябва да почакат малко повече. Не се очаква училищата да отворят преди септември.

Франция също се готви да започне облекчаване на ограниченията, а план за излизане от карантината ще бъде представен във вторник във френския парламент. Вече стана ясно, че учениците от средните училища във Франция ще трябва да носят предпазни маски, а учебните занятия се възобновяват от 11 май.

Няколкостотин души излязоха по улиците на Берлин, за да протестират срещу ограниченията, наложени заради епидемията от коронавируса.

„Тук сме, за да се порадваме на хубавото време и да отстояваме конституционните ни права и свободи и най-вече свободата на изразяване, която е много важна и която за съжаление започна да намалява през последните седмици“, сподели Санда, жител на Берлин.

 „Ограниченията отидоха прекалено далеч и смятам, че аз самата мога да взимам правилна решения“, каза Юлия, жител на Берлин.

Здравните власти обявиха в петък, че броят на новите заразени трябва да спадне до няколкостотин на ден преди ограниченията да бъдат облекчени допълнително. По последни данни, новите случаи в Германия са 1730.

 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!