Арестувани са общо 7 мъже

ГДБОП и прокуратурата разбиха организирана престъпна група за трафик на мигранти през България. Акцията е проведена в Никопол.

Според разследващите задържаните по случая превозвали хора тайно, с лодки през Дунав. Те били изключително арогантни при организирането на трафика и принуждавали хора да превозват бежанци през страната ни.

Как е действала схемата? „Набирани са малоимотни и хора, които се нуждаят от средства, с обещание, че ще изкарат лесни пари. Не им е казвано какво ще превозват”, поясни наблюдаващият прокурор Николай Пачевски. Група от Турция задавала точка в близост до АМ „Тракия”, където ги чакал шофьор, обясни директорът на ГДБОП Явор Серафимов. Мигрантите сами избирали от къде да продължат пътя си за Централна Европа. „Единият вариант е да ги закара на Българо-Сръбската граница, където пътят им продължава към страни от ЕС, или към Никопол с лодки”, допълни Серафимов.

Седем мъже са задържани за трафик на мигранти от Турция и Гърция към Западна Европа

Задържаните седем мъже са от Никопол. За техен лидер се сочи 61-годишен мъж. Назми Топишев е собственик на охранителна фирма в крайдунавския град. Мъжът беше пуснат от съда в Плевен днес под гаранция от около 30 хиляди лева. Топишев отказа среща, но по телефона отхвърли обвиненията. Нарече ги „фантазия”, но не отрече, че е бил задържан.

Международният канал е разследван от 2018 година. При задържането на групата са иззети над 40 000 евро, злато и документи. Ако се докажат обвиненията, законът предвижда от пет до петнадесет години лишаване от свобода за лидерите на групата.