Банкнотите менте са свързани с печатницата в града

Голяма сделка за продажбата на милиони фалшиви евро е била предотвратена от ДАНС, МВР и службите за сигурност, разкриха на извънреден брифинг главният прокурор Сотир Цацаров, апелативният - Иван Даскалов и окръжният - Румен Попов. 

СНИМКИ НА ФАЛШИФИКАТИТЕ ВИЖТЕ ТУК

По темата

Около 12 милиона фалшиви евро са открити в язовир край Първомай. Точната им стойност се уточнява, защото все още съхнат. 

Апелативният прокурор разкри, че е постъпил сигнал за предстояща сделка за закупуване на банкноти от 500 евро, като веднага а е създадена организация за предотвратяването ѝ.

Фалшификаторите, обаче, усетили, че вече са под прицел и побързали да се отърват от банкнотите менте. Последвали арести, а по-късно разследващите стигнали и до парите. Част от тях все още не били нарязани и са без холограмни стикери.

В хода на акцията са иззети и 1117 броя нарязани банкноти от по 500 евро на обща стойност 558 500 евро, както и 405 листа, като на всеки от тях са отпечатани 6 банкноти по 500 евро, които са на стойност 1,2 милиона евро. Откритите в язовира  банкноти  за близо 12 милиона евро също не са били нарязани. 

Фалшивите банкноти от по 500 евро са изключително професионално изработени, но недовършени с всички символи по тях. 

Открити са и оръжия, които са били със заличени серийни номера. Те са били откраднати от магазин в Хасково през 2014 година, а след това той бил запален, разказа апелативният прокурор.

Снимка: Илиян Велков, NOVA

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че всички банкноти са без холограмни стикери. Миналия месец е било задържано лице, което е получило пратка от милион и половина стикери от Китай, навити на ролки. Чрез тях се доизработва неистинската банкнота.

Фалшивите пари се различавали от истинските заради една конкретна неточност.  

„При отпечатването им има допусната една грешка, за което специалистите казват, че това е по-скоро почерк на човека, който ги отпечатва. Грешката се състои в това, че единият от ръкавите на Халкидическия полуостров на фона на банкнотата липсва”, обясни апелативният прокурор Иван Даскалов. 

Преди да се осъществи сделката, от службите са издирили две лица, като едното от тях се е предало, след което били открити 12-те милиона евро, изхвърлени в язовира, съобщи Румен Попов.

Арестувани по случая са трима души, като единият, който е съдействал активно на разследващите, е пуснат срещу парична гаранция 5 000 лева. 

Установено е, че фалшивите банкноти са свързани с печатницата в Първомай, където бяха открити близо 200 000 евро.  

Това е поредният удар срещу фалшификаторите през тази година.  Сред най-мащабните удари е разбитата печатница за фалшиви евро край Плевен и заготовки на банкноти за над 2 милиона евро. Качеството по скалата за неистински банкноти е 9,7.

През октомври, след получаване на сигнал за фалшиви евро, в София бяха задържани лица, които предават 100 000 евро, а в Пловдив - над 50 000 лева. Задържани са общо над 3 милиона фалшиви евро. 

Репортери: Илиян Велков, Димитър Иванов

Фалшивите банкноти от по 500 евро са изключително професионално изработени, но недовършени с всички символи по тях.