Без компромиси за завръщането на Симона Пейчева в художествената гимнастика

Илиана Раева заяви, че ще бъде безкомпромисна със завръщането на Симона Пейчева в художествена гимнастика. Председателят на федерацията разкри при какви условия бившата световна шампионка ще бъде допусната отново в националния отбор. Пейчева ще трябва да демонстрира добра форма и да подпише четиригодишен договор с федерацията за предстоящия олимпийския цикъл заедно с всички останали национални състезателки.


"Аз й казах, че примадонщини няма да търпя. Няма да има специален килим за нея както беше навремето, а ще работим както ние, златните момичета преди години, всички заедно. Симона дойде при мен лятото и каза, че иска да е треньор в национален отбор. След това каза, че иска да е помощник на Ина Ананиева в ансамбъла, а преди няколко седмици реши, че иска да е състезател. Има някакво колебание при нея в решенията й. Ще ги уважа, но тя трябва да се намира в необходимата форма. Няма да се ползва с привилегията на това, че е била голям състезател. Това важи и за всички останали", сподели Раева в интервю за Нова Телевизия.

 

Според нея е необходима пълна равнопоставеност между всички гимнастички, като на заседанието на управителния съвет след една седмица ще стане ясно дали Пейчева ще бъде допусната до тима след изненадващото си решение да се завърне в художествената гимнастика след четиригодишно прекъсване. Днес тя не се яви на контролно състезание тъй като все още не е в необходимата форма и няма подготвено съчетание.

 

"Аз компромис няма да направя с регламента. Трябва да се уверим, че това не е някаква прищявка. Предстои ни четиригодишен олимпийски цикъл. Гимнастиката тръгна по коренно различен път, с нови регламенти. Вярвам, че намеренията на Симона са сериозни и ако тя покаже формата, която ни удовлетворява, в един етап ще бъде допусната до контролни състезания. Подготвям договори с всички национални състезателки, които са за четири години. Ще трябва и тя да подпише такъв, защото съгласете се, че ако тя влезе в добра форма и реши след две години, че не й се играе, това ще бъде един провален цикъл за някоя млада състезателка. Нито аз, нито УС ще допуснем такова нещо", допълни председателят на федерацията по художствена гимнастика.


След днешното контролно състезание на индивидуалните състезателки в националния отбор, Раева разкри също, че ще настоява за привличането на треньор, който да отговоря за всички гимнастички. В хода на подготовката за първите два турнира от веригата Гран При и надпреварата в Световната купа, ще стане ясен основния и разширен състав на тима. На този етап с най-добри позиции са най-изявените ни състезателки - Силвия Митева и Мария Матева.

 

"Виждам едно много сериозна подготовка при състезателките и при техните треньори, много внимателно са подходили към анализите, които направихме след първото контролно състезание. Момичетата изглеждат много уверени и спокойни. Това, което виждам ме радва и ме кара да бъда оптимист", завърши Раева.