Ръководството на ГЕРБ отрича над Мирослав Найденов да е имало чадър

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов все още отказва коментар по повдигнатите му обвинения за корупция, принуда и служебна злоупотреба

 

Основният свидетел на прокуратурата и според обвинението - жертва на част от престъпленията – Светослав Симеонов, също отказва да говори. Затова репортерите на Новините на Нова Надя Ганчева и Яна Николова проследиха историята на случая още от 2009 г., когато ДАНС започва няколко проверки. 

 

През 2009 г. ДАНС нахлува в Държавен фонд „Земеделие”, като част от сигналите са подадени от Мирослав Найденов и Калина Илиева за различни злоупотреби.   

 

Няколко месеца след акцията Мирослав Найденов и Калина Илиева вече са в обтегнати отношения. Илиева е уволнена, а Мирослав Найденов обявява, че тя стои зад редица доноси до ОЛАФ и прокуратурата.

 

Изпратила е над 400 сигнала, не съм я виждал с бръмбари, ако я бях видял, щеше да изхвърчи от кабинета ми”, коментира тогава Мирослав Найденов.

 

В прокуратурата обаче вече е в ход разследване за злоупотреби с евросредства срещу неизвестен извършител от Министерството на земеделието. В случая РЗС се оказват с три години по-бързи от държавното обвинение. Още през 2010 г. те разказват, че неизвестният извършител всъщност е Мирослав Найденов. А обвиненията са, че е предлагал подкуп на Светослав Симеонов и е уреждал конкретни фирми да печелят конкурси. 

 

Премиерът Бойко Борисов също е бил запознат с разследването за корупция и служебна злоупотреба в Министерството на земеделието.

 

„Как да не знам, като те са ми подчинени. Никой министър не сме скрили и всичко се разследва до край”, обясни тогава министър-председателят Борисов.

 

Основният свидетел по това разследване – Светослав Симеонов, изненадващо сменя показанията си, точно в разгара на публичния скандал по темата. Според прокуратурата Мирослав Найденов е разбрал за показанията на Симеонов и е оказал натиск, за да провали делото.   

 

И тогава, и сега ръководството на ГЕРБ отрича да е имало чадър над него.

 

Фирми, за които прокуратурата твърди, че са облагодетелствани от Мирослав Найденов, също отричат да е имало злоупотреби.

 

Припомняме ви, че още вчера Калина Илиева отказа коментар

 

Повече по темата гледайте в репортажа на Надя Ганчева и Яна Николова