Гергана Червенкова излиза от ареста срещу 1 000 лева

Гергана Червенкова - българката обвинена от американските власти в интернет търговия с медикаменти и наркотични вещества, беше освободена от Софийския апелативен съд срещу парична гаранция от 1000 лева. 


Ако бъде призната за виновна, Червенкова може да бъде екстрадирана и осъдена на над 60 години затвор в САЩ.


След няколко месеца, прекарани в  ареста на столичното следствие, във вторник – 2 юли, Гергана най-накрая успя да прегърне съпруга и двете си деца.


35-годишната българка  беше задържана през ноември 2012 г. с  европейска заповед за арест. В същия ден зад решетките попаднаха и още деветима американски фармацевти, лекари и уеб администратори. Според обвинението всички те заедно са съдействали на пациенти да си купуват болкоуспокояващи по интернет без рецепта


Аз съм един вътрешно финансов статистик, изготвяла съм финансови отчети, които са само за вътрешна информация и съм ги пращала. Нямала съм достъп до банковите сметки, нищо”, коментира Червенкова.

 

Според близките на Гергана Червенкова обвиненията срещу нея са абсурдни, защото тя е била обикновен служител по трудов договор. В същото време всички тежки обвинения са повдигнати именно към нея. В същото време всички тежки обвинения са повдигнати именно към нея и предвиждат 68 години лишаване от свобода.

 

Гергана бе задържана в рамките на съвместна операция на американските и българските служби, след като бе обявена за издирване в САЩ. Двумесечният й престой в ареста предизвикаха прояви на подкрепа от нейни близки и познати, а случаят събуди реакции в социалните мрежи.

 

Според съпруга й Димо Гергана не е имала досег с лекарствата, а само е извършвала счетоводната дейност. Не е имала регистрация и не е поддържала страницата в интернет, на която са се предлагали медикаментите, нито е препращала рецепти и заявки. Това е и основен аргумент на защитата й.