8 области са с над 300 на 100 000 заболеваемост

Директори на здравни инспекции се събраха на извънредно съвещание при здравния министър. След няколкочасово обсъждане, проф. Костадин Ангелов съобщи какви мерки може да се въведат в областите, където броят на заразените расте тревожно. 

Висок процент на новите положителни проби за COVID-19

Сред тях са евентуално връщане на учениците към дистанционно обучение, задължителните маски и на открито, особено на местата, където има струпване на повече хора. Други от обсъжданите мерки са въвеждане на по-ранен час за затваряне на заведенията, затваряне на молове и фитнеси. Всички тези предложения ще бъдат обсъдени и от Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Въпрос на дни било да се вземе решение.

"Всичко е под контрол. От нас зависи да продължаваме да държим пандемията под контрол. Това е основната ни цел. Тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за ново разглеждане с оглед на хода, който трябва да предприемем. Дали да бъде национален или локален", подчерта здравният министър.

70% от пробите в страната са на британския вариант на COVID-19

Проф. Ангелов увери, че изборите ще се проведат в безопасна среда и с всички необходими мерки. Той помоли ситуацията да не се използва за политически цели и заяви, че според него това би било безотговорно държавническо поведение.

 

 

"70% от пробите на национално ниво са от британския вариант. Точно за местата с наличието на този щам се обсъжда и затягането на мерките", обясни още Ангелов.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК