През изминалото денонощие са починали 21 инфектирани

497 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие у нас. Те са установени след направени 2 971 теста, което означава, че положителните проби са 16.72%. 21 души са починали, показват данните на Единния информационен портал.



Настанените в болница с коронавирус са 5 776, като 456 души са в интензивни отделения. 385 човека с положителен тест за коронавирус са оздравели през последното денонощие. От началото на кампанията у нас общият брой на поставените дози ваксини е 288 631, включително 1 513 за изминалите 24 часа.

От днес в София град и област Варна се ограничава плановият прием и свижданията в болниците. На спешна среща шефове на болници, районните здравни инспекции и здравният министър обсъждат дали да бъдат наложени и допълнителни ограничения в областите с най-голям брой заболели.

В 15 области у нас е разпространен британският щам на вируса. Нови над 21 хиляди дози ваксини пристигнаха днес на летище София. 

Въпреки големия натиск върху болничната система в София, свободни легла все още има.

„Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи”, обясни директорът на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Във Варна леглата за пациенти с коронавирус вече са увеличени с 20%.

„Спираме плановия прием и операции от утре - 9 март. Има някакъв натиск върху болниците, който не е осезаем на територията на област Варна, има голям от другите области”, каза областният управител на Варна Стоян Пасев.

Според шефа на Столичната здравна инспекция засега не се налага затягане на мерките в София.

 

 

„Съществува решение за мерки, при достигане на определен кризисен лимит. София все още е далеч от него, но имаме готовност”, добави д-р Пенчев.

При влошаване на ситуацията в столицата, затварянето на ресторантите отново ще е на дневен ред.

Рано сутринта у нас пристигна нова пратка от Pfizer. Между РЗИ-тата в страната ще бъдат разпределени 21 000 дози. При регулярните доставки ще има и възможност за избор на ваксина смята още д-р Пенчев.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК