Това показват данните на Единния информационен портал

2 995 нови случая на коронавирус са били регистрирани през последното денонощие у нас. Те са установени след направени 17 056 теста, което означава, че положителните проби са 17,6%%. 

Починалите с COVID-19 за изминалите 24 часа са 150.

Над 500 души имат нужда от лечение в интензивни отделения. Излекуваните пациенти за последното денонощие са 1 228, показват данните на Единния информационен портал.

На този фон областните щабове по места решават за въвеждане на по-строги локални мерки. Eксперти пък предупреждават, че неспазването им може да доведе до тежка ситуация у нас.

Прогнозите на вирусолога доц. Любомира Николаева-Гломб са, че британският вариант на коронавируса все повече ще се разпространява у нас. „Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Около 75% от пробите, събирани преди две седмици, са на заразени именно с този вариант”, каза тя.

Доц. Гломб: Британският вариант на коронавируса се наложи и го доказахме

Според нея е въпрос на време и останалите варианти на коронавируса да влязат в България. От тях най-неблагоприятният е нигерийския. „От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя.

Заради влошаващата се обстановка в страната медици от Спешна помощ поискаха затягане на мерките.

„Не разбирам защо някои хора продължават да твърдят, че в ресторантите не може човек да се зарази. За съжаление, това е едно от местата, които трябва да бъдат ограничени. Мерки трябва да има и за фитнесите, и моловете. При положение, че английският щам е толкова опасен, смятам че тези мерки трябва да се вземат, независимо, че това не е добре от икономическа гледна точка”, смята Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

Лекари от Спешна помощ искат затягане на мерките срещу COVID-19

„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви Борисов по време на работното съвещание.

Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с вируса няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват“, категоричен бе министър-председателят.

Дали и къде ще се стигне до нови ограничения, трябва да стане ясно до дни. Междувременно представители на ресторантьорския бранш се обявиха твърдо против ново затваряне на заведенията.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК