Според нея COVID-19 е прекрасно адаптиран към хората

Британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказано. Около 75% от пробите, събирани преди две седмици, са на заразени именно с този вариант. Това каза в ефира на „Здравей, България” ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб, като допълни, че очаква процентът от следващите проби да бъде още по-висок. 

„Дистанцията от 1.5 м е препоръчително разстояние, което статистически показва, че вероятността да се заразим е по-малка. Такава обаче винаги има. Хората си представят, че когато си направят ваксина, преболедуват и спазват мерките, това създаава някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90-95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата”, допълни експертът.

70% от пробите в страната са на британския вариант на COVID-19

Относно южноафриканския вариант на коронавируса доц. Гломб посочи, че по-скоро все още го няма в България. Въпрос на време обаче било в страната да влязат всички варианти.

„От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя.

На въпрос дали ще се наложи поставяне и на трета доза от ваксината заради нигерийския вариант, доц. Гломб отговори, че фирмите производители вече работят за преправяне на препаратите си.  

„Необходими са изследвания, за да се докаже дали коригираната ваксина ще произведе достатъчно на брой антитела срещу новите варианти”, коментира тя.

Една година от началото на епидемията у нас (ОБЗОР)

Доц. Гломб обясни и защо в страната го няма сезонният грип. „Това е познат феномен. Когато започва грипният сезон, имаме доста вируси - A, B. Докато накрая един взима връх и става доминиращият. Сега наблюдаваме същото. Коронавирусът взе връх - той е прекрасно адаптиран. Чувства се екстра сред нас”, добави тя.

За посещенията в ресторантите доцентът каза: „Всеки има глава на раменете си и може да прецени дали отиването на ресторант му е жизнено необходимо. Разбирам и носталгията към стария начин на живот, но вече една година живеем в тези условия с коронавируса”, заключи тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК