Той вдъхнови телевизията, а книгите му се четат в цял свят

Джордж Реймънд Ричард Мартин е американски писател на фентъзи и фантастика, сценарист и телевизионен продуцент. Той е най-известен със световните си бестселъри от поредицата епични фентъзи-романи "Песен за огън и лед", които след това биват адаптирани в епичния сериал "Игра на тронове".
 
Мартин е носител на награда "Еми", две награди "Небюла" и шест награди "Хюго", уточнява Vesti.
Посочен е от сп. "Тайм" като една от 100-те най-влиятелни личности.
 
Роден е на 20 септември 1948 г. в Байрон, Ню Джързи в семейството на Реймънд Колинс Мартин, пристанищен работник и Маргарет Бреди Мартин.
 
Започва да пише от малък и продава на съседските деца своите истории за чудовища. По-късно става страстен почитател и колекционер на комикси и започва да пише фантастични сюжети за някои аматьорски издания. Мартин пише и истории за митично кралство, населено с костенурките, които гледа като домашни любимци като малък. Те умирали често и Джордж си представял, че те заговорничат помежду си и се избиват една друга. През 2012 г. Мартин казва в интервю, че именно тези костенурки го вдъхновили да напише "Песен за огън и лед".
 
Първата му професионална изява е през 1970 г., когато той е на 21 години, продава "Героят" на издателство "Галакси", а книгата е публикувана година по-късно.
 
В края на 70-те Джордж работи като преподавател в университета Кларк по английски и журналистика.
 
Въпреки че на Мартин му харесвало да преподава, внезапната смърт на неговия колега и приятел Том Рийми в края на 77-ма година, е повратна точка в живота на Джордж, който решава да се отдаде изцяло на писането. 
 
След провала на четвъртия му роман през 1983 г. той занимава за Холивуд и започва кариерата си в телевизията. Работи като сценарист на сериала "Зоната на здрача", а по-късно става продуцент на "Красавицата и Звярът".
 
Мартин често среща препятствия в телевизията, всеки път, когато дава сценария си продуцентите му казват, че идеите му са невероятни, но ще им струва пет пъти над планирания бюджет. 
 
Изтощен от ограниченията на телевизията Джордж се отдава отново на писането и следващия си роман "Песен за огън и лед", вдъхновен от "Войната на розите".
 
Епичната фентъзи поредица започва с книгата "Игра на тронове". Първоначално успехът ѝ не е голям, но с времето продажбите започват да растат. През ноември 2005 г. четвъртият роман от поредицата - "Пир за врани" става бестселър на "Ню Йорк таймс" и на още няколко издания.
Впоследствие "Песен за огън и лед" набира все по-голяма популярност с телевизионната адаптация "Игра на тронове", чийто дебют е през 2011 г.
 
През същата година е публикувана петата книга от поредицата - "Танц с дракони", която жъне голям световен успех. В момента последните две книги - "Ветровете на зимата" и "Мечта за пролет", са в процес на писане, а фенове от цял свят чакат с нетърпение публикуването им.
Джордж Мартин често е сравняван със създателя на "Властелинът на пръстените" - Джон Толкин.
 
Отличителен похват на Мартин, с който се различава от останалите писатели, е навикът му да убива главни и любими персонажи внезапно.
 
Научете интересни факти за един от най-обичаните и влиятелни съвременни автори - Джордж Мартин във видеото от канала "Портретъ" във Vbox7.
 
Видео: Vesti.bg