Въпреки споразумението между правителството и "Лукойл", на някои бензиностанции на компанията дизелът вече струва повече от договореното...

 

Въпреки споразумението между правителството и "Лукойл", на някои бензиностанции на компанията дизелът вече струва повече от договореното.


От бранша смятат, че мораториумът ще бъде прекратен по-рано, тъй като има вероятност цените на едро да се изравнят с тези на дребно.  


В споразумението между държавата и "Лукойл" не са записани цифри. Казва се само, че двете страни се договарят цените на горивата да замръзнат на нивата от 23 март. Тогава в Министерския съвет заковаха числото 2.49 за литър дизел.


Днес обаче на някои бензиностанции на "Лукойл" горивото струваше 2.51 лева. В споразумението няма клауза, която да определя какви са последствията, ако компанията наруши договореното. 


От "Лукойл" обясниха за "Календар", че цените на дребно са разделени в две групи - основна и магистрална. Във втората горивата са на по-високи цени. Затова и в 38 бензиностанции извън населените места дизелът е замразен на 2.51 лева.


Два дни след споразумението цените на горивата на дребно да замръзнат, тези на едро започнаха да растат. Така бензина на някои бензиностанции скочи с три стотинки.


От бранша прогнозират, че и този мораториум ще повтори съдбата на споразумението от 2007-ма. Тогава цените на едро надвишиха тези на дребно, а търговците излязоха на протест и прекратиха договорката.


Днес изтече срокът, в който търговците на горива трябваше да предоставят на КЗК информацията, нужна, за да продължи проверката за картелно споразумение. От бранша обаче ще поискат удължаване на срока с поне две седмици. Самата проверка може да продължи една година.