Нивото на радиация в района обаче остава много високо...

От Агенцията за ядрена безопасност на Япония опровергаха съобщението на местни експерти, че вероятно има пробив във външната обвивка на трети реактор на "Фукушима 1". Нивото на радиация в района обаче остава много високо.


Възможно е радиацията да се дължи на действия за намаляване на налягането в реактора или на изтичане на вода от тръби или клапани. По-рано японски специалисти предупредиха, че целостта на защитната обвивка на  реактора вероятно е нарушена, което създава опасност от допълнително радиационно замърсяване.


Временно са били прекъснати аварийните дейности на първите три блока на централата, за да бъде проверено нивото на радиация. Въпреки уверенията на властите, че нивото на радиация във водата във водопроводната мрежа в Токио е нормално, жителите на града са крайно притеснени.


Губернаторът на префектура Токио Шинтаро Ишихара увери своите съграждани, че няма опасност. Две седмици след труса японските власти обявиха, че броят на жертвите е над десет хиляди.


Повече от 17 500 души се водят безследно изчезнали. В зоната на бедствието напълно разрушени са 18 000 сгради.

Около 250 000 жители на североизточна Япония в момента живеят във временни убежища. Щетите се оценяват на между 200 и 308 милиарда долара.