Това твърдят производители на екологичното гориво. Те призовават държавата да се откаже от тази мярка. Производителите предлагат като по-ефективна мярка екогоривата да бъдат освободени от акциз....

Литърът дизел няма да поевтинее чувствително, ако биокомпонентът в него бъде премахнат, твърдят производители на екологичното гориво.

 

Те призовават държавата да се откаже от тази мярка. Според сметките им 4-процентният дял за биодизела във всеки литър оскъпява горивото по бензиностанциите с по-малко от половин стотинка, а не с шест, както твърдят от финансовото министерство. Производителите предлагат като по-ефективна мярка екогоривата да бъдат освободени от акциз. Това ще направи биодизелът продаваем.  

 

"Към момента няма чист биодизел по бензиностанциите, понеже той се продава с акциз и това го прави със 70 ст. по-скъп. Но понеже това е един чисто български продукт, който създава заетост в българската икономика, считаме, че е  съвсем оправдано да бъде премахнат акцизът, за да бъде преодоляна кризата с горивата", каза Димитър Манчев от Националната асоциация по биогоривата.