Николай Недев, изпълнителен секретар на КНСБ обясни в \"Здравей, България\", че повече от 30% от наетите в страната, тоест, около 640 000 работещи в по-нискодоходните отрасли, имат доходи под 75% от средната работна заплата...

Не повече от 10% от домакинствата в България имат доходи, които са по-високи от издръжката на живот към първото тримесечие на 2011 година. Това каза в \"Здравей, България\" Николай Недев, изпълнителен секретар на КНСБ.


Издръжката на живот в България продължава да расте. 2112 лв. са необходими месечно за издръжката на 4-членно семейство. Миналата година са били нужни около 2000 лева.


Средната класа се превръща все повече в една фикция, коментира Недев. По думите му стандартите и нивото на доходите в България изостават значително в сравнение с останалите страни от ЕС.


Повече от 30% от наетите в страната, тоест, около 640 000 работещи в по-нискодоходните отрасли, имат доходи под 75% от средната работна заплата.


Лукан Луканов от КРИБ твърди, че няма човешки и социални аргументи бизнесът да се противопоставя на увеличението на минималната работна заплата в размера, който в момента се договаря, тоест, с 30 лева повече от 1 юли.


\"Ако има съпротива, тя идва от секторите на бизнеса с ниска добавена стойност и от сивия сектор. За съжаление, с някои свои решения правителството прати част от сектори именно в сивата икономика\", коментира Луканов.