Обвиненията към Николова са за присвояване на 53 хиляди лева от държавния бюджет

Пет години затвор очакват държавен чиновник заради незаконно взет бонус от 48 000 лева. Решението е на Софийския градски съд. Осъдена е бившата директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова. 

 

Освен на себе си, тя е раздала неправомерно пари и на свои подчинени и така сумата набъбва до 53 000 лева. Бившата финансова директорка на агенцията Тотка Стоилова също получи присъда, но условна. 

 

Виолета Николова беше уволнена, защото излезе наяве, че след шест месеца работа, тя се е наградила с 48 000 лева бонус. За трима нейни подчинени пък Николова преценила, че трябва да получат общо 5 000 лева допълнителен стимул. Тогава Виолета Николова заяви, че парите са раздадени заслужено и не се притеснява от заведеното срещу нея дело за длъжностно присвояване.

 

Година по-късно съдия Десислав Любомиров прецени, че раздавайки бонуси от по няколко хиляди, Виолета Николова е превишила правата си и е извършила длъжностно присвояване в особено големи размери. 

 

Присъдата - пет години лишаване от свобода в затворническо общежитие и тригодишна забрана за заемане на постове в администрацията и работа като адвокат. Наложеното наказание беше изненада за всички в залата, защото е значително по-голямо от това, което поиска прокуратурата.

 

И още една осъдителна присъда заради същите бонуси - финансовата директорка на Агенцията по вписвания – Тотка Стоилова, получи 2-годишна условна присъда, защото не е упражнила контрол върху работата на Виолета Николова и е допуснала раздаването на многохилядните бонуси.

 

„Според нас няма престъпление, аз съм учудена, че моята подзащитна е извършила престъпление”, каза адвокатът на Тотка Стоилова Златка Стефанова.

 

Това са единствените осъдени след избухналия скандал с бонусите в администрацията по времето на кабинета „Борисов”. Някои от останалите финансово стимулирани чиновници подадоха оставки, а министри, заместник-министри и шефове на агенции трябваше да върнат бонусите си в специално открита банкова сметка. Само за месец по нея постъпиха над 600 000 лева.