Обвиняемите Александър Георгиев и Радослав Кирчев се явиха в съда

Пет години след смъртта на Михаил Стоянов, делото за убийството му започна в Софийския градски съд, предаде БГНЕС.

 

Пред съда за смъртта на момчето, което бе пребито жестоко и убито на 30 септември 2008 година в Борисовата градина, отговарят Александър Георгиев и Радослав Кирчев. Причината се предполага, че е хомофобски действия от страна на група хулигани.  И двамата в момента са студенти, а в съдебната зала изглеждаха видимо спокойни. Неспокойна обаче бе майката на Михаил. Жената трудно сдържа емоцията си, след като видя двете момчета. Стана ясно, че за това време майката е прекарала инсулт. Инсулт е получила и баба му, но за нея той бил фатален.

 

Майката на Михаил Стоянов е частен обвинител по делото. Съдът прие в процеса да бъде разгледан съвместно и граждански иск срещу двамата, сочени като убийци – Александър и Радослав за сумата от по 250 000 лева неимуществени вреди, причинени на майката на Михаил.

 

Преди началото на заседанието днес защитата поиска делото да се отложи, защото не са имали време да се запознаят с материалите по делото, съдът отказа. Софийският градски съд отхвърли и друго искане на защитата като неоснователно – делото да се прекрати и върне на прокуратурата.

 

Когато защитата поиска делото днес да не тръгва, защото не са имали достатъчно време да се запознаят с материалите, прокурорът посочи, че това е опит да се шиканира процесът. Още при първия разпит на майката се оказа, че защитата добре познава показанията й в досъдебната фаза, защото поиска да бъдат прочетени част от тях заради разминаване.

 

Жената сподели, че гражданският иск, който предявила, не е за живота на сина й, защото той е безценен. "Всичките пари на света да ми дадат, аз не съм го купила това дете, аз съм го създала, аз съм го гледала, аз съм видяла първите три крачки на прохождане, как се вдигаше на пръсти и с пръстче достигаше да отвори вратата, как се радваше, тези моменти за мен са безценни и парите не ги поисках аз – казах на моята адвокатка тя да прецени", каза Христина Стоянова.

 

Прокуратурата обвинява двамата в убийството, причинено по хулигански подбуди. Двамата нападнали Михаил без конкретен повод. Единият от тях го хванал за главата и започнал да го души, след като студентът по медицина бил вече повален на земята. Той се съпротивлявал, а нападателят му запушвал с ръце ноздрите и устата. Така след известно време Михаил престанал да се съпротивлява, защото се задушил. Причината за смъртта според прокуратурата е механична асфикция, след като е душен.