Приятели на Варненския митрополит го предупредили да си наеме охрана

„Инцидентът с митрополит Кирил стана на 9 юли. Тъй като всички бяхме изненадани, още на 10-и аз написах писмо до главния прокурор, в което споделих, че около месец преди това, по молба на дядо Кирил, имахме вечеря в София и разговаряйки за проблемите на църквата, той сподели, че е бил заплашван”. Това каза по телефона за „Здравей, България” синдикалният лидер д-р Константин Тренчев, който бе разпитан от прокуратурата за смъртта на митрополита.

 

„Сподели, че отношенията им с дядо Николай (Пловдивският митрополит) са доста изострени и че и пред свидетели, и лично той е крещял към него, отправял му е заплахи. По-сериозното е, че негови приятели са му казали да се пази, да си наеме охрана, тъй като разполагали с информация, че се готви нещо срещу него”, обясни президентът на КТ „Подкрепа”.

 

Тренчев припомни и предупрежденията, които Кирил го помолил да предаде на Старозагорския митрополит „Галактион”, че „него го тровят”.

 

Според синдикалиста в църквата всеки се опитва да има влияние и двамата митрополити като силни личности са имали съответните търкания и борба за надмощие. Тренчев призна, че е възможно предисторията и причините за напрежението да са свързани с патриаршеското място, въпреки че изборът вече бил минал, когато Кирил споделил опасенията си с него.

 

„Много слухове се появиха. Ако аз бях правил аутопсията, тъй като имам компетенции за това като лекар, можех да бъда категоричен дали (удавянето на Кирил, бел. ред.) е инцидент или има чужда намеса". По думите на д-р Тренчев би могло да се направи ексхумация на тялото на дядо Кирил, но вече би било трудно да се докажат евентуално съмненията.

 

Целия разговор с лидера на "Подкрепа" можете да проследите във видеото.