В МВР и финансовото министерство текат проверки имало ли е служители, прикривали измамите

Полицията разби мащабна схема, при която са укрити и присвоени над 10 милиона лева от ДДС и са изпрани други над 30 милиона лева. 

 

Според изнесената до момента информация групата се е състояла от петима мъже и е действала с протекции на най-високо равнище. 

 

Заради това в МВР и в структури на финансовото министерство текат вътрешни проверки имало ли е наистина служители, които са прикривали измамите. 

 

Проверка на Нова телевизия установи, че адресите на фирмите са фалшиви.

 

Една от двете основни  фирми, през които са извършвани ДДС-измамите е регистрирана на адрес в Пловдив. Хората в блока обаче отричат там за има такава фирма. 

 

Измамниците са продали двете фирми на клошар от Монтанско. Според разследващите част от изпраните пари са минали през личните сметки на хора в схемата. 

 

Фирмите са внасяли сухо мляко, което продавали на мадри в цялата страна, укривайки с фалшиви фактури две трети от количествата. Така успели да присвоят поне 10 милиона лева от ДДС-то. Схемата е работила близо 3 години и то с помощта на държавни институции, заяви  главният секретар на МВР.

 

„Когато започна разпитът на лицата, някои от тях бяха изненадани защо ги задържаме и защо се занимаваме с тях, защото имали чадър и работили за държавата. Те твърдят, че са имали протекции от структура на Министерството на вътрешните работи и структура в Министерството на финансите”, заяви Светлозар Лазаров, главен секретар на МВР.

 

И в двете държавни звена текат прокурорски проверки. Петимата арестувани от схемата обаче  са освободени, повечето срещу парична гаранция. 

 

„Мотивът да не бъде взета най-тежката мярка за неотклонение е липсата на опасност да извършат и друго престъпление”, обясни апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. 

 

Прокуратурата в момента обжалва това решение. 

 

По данни на МВР още миналата година групата е била задържана, но след разпит е освободена от полицията. По случая се разследват още 30 фирми, като две от тях са офшорки със седалище Сейшелските острови.